9 Mart 2015 Pazartesi

METİS AJANDALARI: PLAN YAPMANIN EN EĞLENCELİ YOLU :)


Metis yayınları, 2005 yılından beri, her yıl farklı bir tema belirleyerek cep ajandaları üretiyor. Bu ajandaların üzerine not almak gerçekten çok keyifli, o yılın temasına uygun olarak tarihte yaşanan olaylardan cümleler bulabileceğiniz, not alırken faydalı bilgiler öğrenebileceğiniz özenilmiş, ince bir emeğin ürünü bu ajandalar. Ünlü yazarlardan düşünürlerden alıntılar barındıran, biraz nüktedan,  biraz eleştirel, düşünce özgürlüğünü ilke edinen oldukça keyifli bu ajandaları yeni yıl hediyesi olarak da sevdiklerinize verebilirsiniz.

Ben yıllardır kullanıyorum, kesinlikle tavsiye ederim.

Yıllar içinde belirlenen temalar ise şu şekilde:

2005              Edebiyat

2006              Doğa


2007              Cadılar

2008              Yaratıcı Direniş

2009              Hayvanlar ve İnsanlar

2010              İnanmama Özgürlüğü

2011              Irkçılığa Ayrımcılığa ve Nefret Suçlarına Karşı

2012              Olmayan Kelimeler

2013              Ayvayı Yedik

2014              #direndireniş

2015              Beni Siz Delirttiniz  

Bu yılın ajandası da ayrı bir güzel, ayrı bir özel. Şu önsöz ile başlıyooor:

“Şu dünyaya baktığımızda pek akıllı işi görünmüyor. İzan, vicdan sahibi kalıp da işin içinden nasıl çıkılır kestirmek kolay değil. Nutuklar ahkâma karışırken, çığlıklar korkunç bir sessizlik gürültüsüyle boğulurken, saray soytarıları külahlarının çıngıraklarını şıngırdata şıngırdata ona buna çemkirirken aklımız sınırlarına dayanıp koyver beni diye yalvarıyor.

Aman yapma, diyoruz, delilik öyle hülyalara dalabileceğin bir yeryüzü cenneti değildir, acılara duçar olursun, kurumların eline düşer sürünürsün. Nimet mi lanet mi şaşırsak da aklımızı koruyalım yine de, gün gelir lazım olur!

O halde gelin biraz ahvalimize bakalım, aklını yitirenlerin başına gelenlere, delilik gömleğini kâh iyilik kâh kötülük için kendisi giyenlere, ya da zorla giydirilenlere, değişen delilik anlayışlarına, düzenin delilik kurumuyla korunmasına...

Bir tutam mizah, hunilerimiz elde, buyrun hayırlara vesile olmasını dilediğimiz bir yola, yeni yıla...”

Henüz geç değil, Mart ayındayız J siz de bu güzel ajandalardan bir tane edinip yapılan alıntıların yüzünüzde nasıl bir gülümseme yarattığını kendiniz görerek J hem yazıp hem de öğrenip kendi tarihinize notlar düşebilirsiniz. Ne demişler; su akar yazı kalır…

G.

0 yorum:

Yorum Gönder