26 Şubat 2015 Perşembe

AŞK ŞEHRİ AŞKABAT


Adının aşk şehri olmasından dolayı eşinizi, sevgilinizi alıp Aşkabat’a götüreyim demeden önce yazının tamamını okumanızı öneririm J

Aşkabat’a 2013 ve 2014 yıllarında toplam iki kez gittim, her ikisi de iş amaçlıydı. İlk gittiğimde aylardan Şubat’tı, ikincisinde ise Mart. Her iki seferde de Türk Hava Yolları’yla gitmiştim. Türk Hava Yolları’yla gitmek iyiydi hoştu da, uçuş saatleri için aynısını söylemek mümkün değildi. Saat sabahın 5’iydi sanırım Türkmenistan’a vardığımda. Gözüm yarı açık yarı kapalı geniş geniş caddelerden geçtiğimi hatırlıyorum.

Bir de Türkmenbaşı mermeri çok sevdiğinden şehri mermerden inşa etmeye karar vermiş. Bu sebeple de şehirde görebileceğiniz her yer mermerle kaplı. Çölün ortasında bembeyaz bir şehir.

 

Genel Bilgiler:

Aşkabat’la ilgili en dikkat çekici husus şehirde kuralcılığın fazlasıyla egemen olması. En çok duyacağınız kelime “gadagan” yani yasak. Sokaklarda insan görmeniz çok zor, görebileceğiniz birkaç kişi de oraların yabancısı olduğunuzu anladığında sürekli sizi gözlemliyor. Sokakta sigara içmekten tutun da bazı yerlerde fotoğraf çekmeye, ne bileyim gece sokağa çıkmaya kadar pek çok şey yasak ülkede. Sofitel Ashgabat OguzkentSofitel Ashgabat OguzkentGerçi bu sokakta sigara içmenin yasak olması kısmından şikayetçi olduğumu söyleyemem. Kimse birbirini dumanıyla boğmuyor bu sayede.

 

Nerede Kalınır:

İlk gittiğimde Ak Altın Otel’de kalmıştım. Otel vasat, eski eşyalı, Sovyet tarzı bir yer. Herhangi bir vaadi yok. İş amaçlı, kısa süreli seyahatlerde tercih edilebilecek bir otel.
İkinci gidişimde ise Sofitel Ashgabat Oguzkent Otel’de kaldım. Polimeks tarafından inşa edilen bu otel çok yeni ve temiz olması sebebiyle beğenimi kazanmıştı, ancak fiyatı biraz yüksekti. Yani Türkmenistan’ın Gayrisafi Yurtiçi Hasılası’na eşit olabilir 4-5 gecelik bir konaklama :P

 



Ne Yenir? Ne İçilir?


Türkmenistan’ın Hazar Denizi’ne kıyısı olduğu için balığı çok lezzetli. Bunun yanı sıra etli yemekler de fazlasıyla tüketiliyor ülkede. Ama her şeye rağmen ne yenir sorusunun cevabı çok net benim için: Türkmen Pilavı. Ben çok lezzetli bulmuştum bu pilavı. Yalnız Türkmen ev sahiplerimiz salata, çorba ve ana yemek olan balığı yememizin ardından masaya Türkmen pilavını getirince yeterince hakkını veremedim tabi pilavın.


İçecek olarak ise Türkmenistan’da hem yeşil çayın hem de siyah çayın çok fazla tüketildiğine şahit oluyorsunuz. Yeşil çayı denemeye değer, çünkü hiç acımtırak bir tadı yok. Yeşil çayı çok fazla bekletmeden demlediklerini söylemişlerdi, acımamasının nedenini açıklıyor demleme şekli. Türkmenistan’da denemeniz gereken bir diğer içecek ise deve sütünden yapılan ayran. Özel olarak kabul edilen bu ayran misafirlere ikram ediliyor. Ben biraz ağır bulmuştum hem kokusunu hem de aromasını. Belki siz seversiniz.

 

Alışveriş

Aşkabat’ın çöl pazarı (Tolkuchka Bazaar) en bilinen alışveriş yeri. Aşkabat’ın 8 km. kuzeyinde, çölün ortasında bulunuyor. Çölün ortasında alışveriş yapma fikri bir hayli ilginç ve otantik olsa da pazarda satılan eşyalar için aynısını söylemek mümkün değil. İğneden ipliğe her türlü eşyanın bulunduğu bu pazarda Türkmenistan’a özgü bir şeyler bulmak zor. Çoğunlukla Türkiye’den gelen eşyalar satılıyor. Türkiye’de gösterilen dizilerin CD’lerini bile bulabilirsiniz J Satın alınabilecek orijinallikte eşyalar Türkmen kadınlarının tezgahlarda sattıkları el işleri. Pazarda Türkmen halısı ve Türkmen kilimi de satılıyor satılmasına da haftanın belirli bir gününde satılıyor,  ayrıca Türkmen halısını yurtdışına çıkarmak yasak. Yok ben halımı Türkmenistan’da bırakırım, arada ziyaretine giderim derseniz orasını bilemem :P

 

 

Gezilecek Yerler

 

Türkmen Halı Müzesi: Türkmenistan’ın farklı vilayetlerine ait iki bine yakın halının sergilendiği bu müze halı severlerin ilgisini çekebilir.

Kıpçak Cami/Türkmenbaşı Ruhi Camii: Aşkabat’ın 20 km kadar dışında kalan Gıpçak köyü yakınlarında bulunan Cami, Türkmenistan’ın birinci cumhurbaşkanı Saparmurad Niyazov (Türkmenbaşı) tarafından yaptırılmıştır. Etrafı fıskiyelerle, havuzlarla süslü bu Cami’nin hemen yanında yer alan türbede Türkmenbaşının kabri de bulunuyor. Orta Asya’nın en büyük Camii olan Kıpçak’ı ziyaret etmenizde fayda var.














Tarafsızlık Anıtı: Aşkabat’ın güneyinde Kopet dağı eteklerinde yer alan Tarafsızlık Anıtı, Türkmenistan devletinin daimi tarafsızlık statüsünü simgelemektedir. Söz konusu anıt Polimeks tarafından inşa edilmiştir.


Anıta ilk girdiğinizde sizi Türkmenbaşı’nın heykeli karşılıyor, anıtta ilerledikçe eski Türk büyüklerinin, Türkmen tarihinde yer alan önemli figürlerin heykelleriyle karşılaşıyorsunuz. Tarihe ilgi duyanların burayı beğenebileceğini düşünüyorum.
  

Özetle Aşkabat ziyaretçilerine çok şey vadetmese de kısa süreli zaman geçirilmesi gereken bir yer  diye düşünüyorum.

 

B.





0 yorum:

Yorum Gönder