27 Nisan 2015 Pazartesi

TUNA’NIN İNCİSİ BUDAPEŞTE

Yakınlarda gittiğim ve çok sevdiğim bir şehri anlatmak istiyorum, o da Budapeşte. Aslında çok kısıtlı sürem vardı toplantı sebebiyle ama zaten görülmesi gereken yerler birbirine çok uzak mesafelerde değildi. İki yarım günde şehri tamamlayabilirsiniz bence, belki bir iki eksikle..

THY’nin İstanbul-Budapeşte uçağıyla iki saatlik bir sürede şehre varmak mümkün, havaalanı yaklaşık 40 dk uzağında şehrin ancak otobüs-metro bağlantıları gelişmiş olduğundan sorun yaşamıyorsunuz. Otelim, şehir merkezindeki Kempinski Otel Corvinus’tu ve fazlasıyla memnun kaldım. Para birimleri forint adı verilen bir birim ama ben üç gün boyunca Euro ile idare edebildim (gerçi büyük ihtimalle zarar etmişimdir toplamda..)J 

Budapeşte ortasından Tuna nehrinin geçtiği ve Buda ile Peşte şehirlerinin birleşiminden oluşmuş bir yer. Osmanlı egemenliğinde 150 yıl yaşamış olması sebebiyle zaman zaman tanıdık ritüeller veya isimlere rastlayabiliyorsunuz. Nehrin üzerinde çeşitli köprüler var ve yürüyerek köprülerden geçilebiliyor. Köprülerin en ünlüsü Zincirli Köprü, Aslanlı Köprü olarak da biliniyor. Genel olarak şehrin Buda tarafının daha tarihi ve peşte tarafının daha modern olduğunu söyleyebilirim.




Peşte tarafında yaşıyorsanız isterseniz yürüyerek isterseniz de sıkça geçen otobüslerle Trinity meydanına kadar gelirseniz aşağı doğru inerken çoğu görülmesi gereken yeri görebilirsiniz. Aslında füniküler ile de çıkmam mümkünmüş fakat biz gittiğimizde tamir aşamasındaydı. Meydanda sizi Trinity Heykeli karşılıyor. Yanında ise Mathias Kilisesi bulunmaktadır. Bu kilisenin çatısı oldukça ilgi çekici ve kilisenin Osmanlı burayı aldığında bir zamanlar camiye çevrilmişliği de varmış.




Meydandan aşağı doğru yürürseniz karşınıza Balıkçılar Burcu adı verilen ve insanın kendini bir masal dünyasında hissettiği bölgeye gelirsiniz. Burası, Macaristan Parlamentosu ve şehri tepeden fotoğraflamak için çok ideal bir bölge. 




Buda Kalesi bölgesindeki bir diğer görkemli yapı ise Kraliyet Sarayı, şimdilerde müze olarak da bir kısmı kullanılıyor. Sarayın girişinde bir kartal heykeli bulunuyor ve ayakları altında kılıç bulunan bu kartalın sarayı koruduğuna inanılıyor.





Buda Kalesinin bulunduğu tepenin yanındaki bir tepede ise Gellert Tepesi bulunuyor. Buranın en dikkat çeken yapısı ise elinde defne tutan ve barışı simgeleyen bir kadın heykeli. Ayrıca birçoğu Gellert Tepesine yakın olmak üzere Budapeşte’de fazlasıyla hamam ve sauna merkezi bulunuyor.

Budapeşte’nin kuşkusuz en görkemli yapısı ise Parlamento binası. Oldukça ihtişamlı olan binanın gündüz olduğu kadar gece görüntüsü de bir hayli güzelmiş. Parlamentonun Tuna nehrine bakan kısmının hemen ön tarafında ise ayakkabı heykelleri dikkati çekiyor ve bu heykellerin olduğu kısım 2. Dünya Savaşı Yahudi Anıtı ismini taşıyor.




Budapeşte’de kendinizi Türkiye’de hissettirecek bir yer daha var ki pek bilinmez, o da Gül Baba Türbesi. Gitmeden önce tesadüfen birtakım bilgiler okuduğum için uğramamak olmazdı. Kendisi Osmanlı zamanında Budin’e Bektaşi tekkesi kurmak üzere gelmiş ve hem Türk halkı hem de Macar halkı tarafından çok sevilmiş bir zatmış Gül Baba. Türbesi koruma altında ve manzarası oldukça güzel bir yerde. Budapeşte’ye giderseniz uğramanızı şiddetle tavsiye ederim. Türbenin bulunduğu sokak da Gül Baba adıyla anılıyor.






Budapeşte’de başka ne yapılabilir diye düşündüğümde şunlar aklıma geliyor: Ünlü mağazalarla dolu Andrassy Caddesi gezilebilir, tarihi Opera Binası’nda opera izlenebilir, hamama gidilebilir, nehirde gezinti yapılabilir, Tuna nehrinin ortasında oluşmuş olan ve park olarak kullanılan Margrit Adasına gidilebilir ve çok vakit varsa Estergon Kalesi ziyaret edilebilir.

Budapeşte’ye gitmişken ünlü çorbaları Gulaş içmeden gelme demişlerdi, içtim ve bizim damak tadımıza çok yakın buldum. Sonra öğrendim ki Osmanlı döneminde yeniçerilere verilen ve orijinal adı Kul-Aşı olan bir çorbaymış bu, etli patatesli yemeğin sulusunu ve baharatlısını düşünün. İçecek olarak ise denediğim yerel Macar birasını ise beğenmedim doğrusu.

Kısa bir süre içerisinde gezdiğim Budapeşte’den edindiğim izlenimler bunlar,

Sizlere de iyi seyahatler diliyorum,


A.


2 yorum:

  1. Merhaba yazınızı çok beğendim fakat resimler keşke biraz büyük olsaymış...sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar,
    yazılarınız kesildi artık güncellemiyorsunuz. Heyecanla yenilerini bekliyoruz.

    YanıtlaSil