8 Mart 2015 Pazar

KALEMLERİYLE RUHUMUZU FETHEDEN 6 KADIN YAZAR



Tarih 8 mart 1857…New York'da çalışan 40.000 kadın tekstil işçisi şehrin zengin semtlerine doğru büyük bir yürüyüş düzenler. Ardından tekstil fabrikasında grev başlar. Talepleri daha iyi çalışma koşullarına sahip olmak, çalışma saatlerinin on saate düşürülmesi ve toplumsal ve siyasi hayatta erkeklerle eşit haklara sahip olmaktır. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 129 kadın işçi can verir.

1910 yılında, Clara Zetkin'in önerisiyle sosyalist kadın enternasyonali, 8 mart'ı dünya emekçi kadınlar günü olarak kutlamaya karar verir. O günden bugüne dünyada 8 Mart kadınlar günü olarak kutlanmaya başlamıştır.

Bana kalırsa günümüzdeki mevcut durum dolayısıyla kutlama tam olarak doğru kelime olmamalı 8 Mart için. 1857’de 40.000 cesur kadının taleplerinin günümüzde hala tam olarak kazanılamadığı düşünülürse aslında bugün kutlamadan çok kadınların sosyal, siyasal ve toplumsal hayattaki dezavantajlı pozisyonunu düşünme zamanıdır.

Ben de bu düşünme serüvenine küçük bir katkı yapmaya çalışırak, tarihte derin iz bırakmış  ve veya günümüzde hala kalemleri ve düşünceleriyle katkılarına devam eden kadın yazarların çalışmalarını anımsamak istiyorum.

1. Hannah Arendt (1906-1975)
Çalışmaları iktidar, politikanın özneleri, otorite ve totaliterlik kavramları ile ilgilidir. En önemli eserleri Totaliterizmin Kökenleri ve Eichmann davasını anlattığı Eichmann in Jerusalem isimli kitabıdır.


2. Simone de Beauvoir (1908-1986)
Feminizm ve varoluşçuluk üzerine yaptığı çalışmalarla bilinen Beauvoir’un en önemli eseri kadınların gördüğü baskıların bilimsel incelemesini yaptığı ve modern feminizmin temellerini kurduğu İkinci Cins adlı kitabıdır.


3. Ursula Le Guin (1929 - )
Yazılarında inciden inciye femist teoriyi veren ve dolayısıyla gizlice bu teoiryi akıllarımızı işleyen Guin’in birçok eseri ruhumuza kazınmış olsa da, Yerdeniz Büyücüsü, Rüzgarın On İki Köşesi, Dünyaya Orman Denir vazgeçilmezlerim arasındadır.



4. Virginia Wolf (1882-1941)
Yazar, modernist hareketin en önemli kişilerinden biri olarak tarihe geçmiş, James Joyce ve Samuel Beckett gibi edebi dehaların yazım tekniği üzerinde çok etkili olmuştur. Deniz Feneri, Dışa Yolculuk ve Dalgalar en sevdiğim eserleridir.


5. Judith Butler (1956 - )
Cinsiyet Sorunu adlı kitabı dünya çapında 100,000 kopyadan fazla satan Butler’ın, queer teorisine katkıları yadsınamaz. Günümüzün en iyi teorisyenleri arasında yer alan Butler’ın Çatışan Feminizmler ve Bela Bedenler isimli kitapları kadınlığın toplumsal olarak kurgulanışının arkasındaki süreci anlamak isteyenler için önerilir.

6. Alev Özkazanç(1967-)
Bu liste onsuz olur mu hiç? Ülkemiz adına büyük bir kazanım olan Özkazanç’ın son kitabı Feminizm ve Queer Kuram her kadının kütüphanesinde bulunmalı!
B.Ö.

0 yorum:

Yorum Gönder