Steak House türü yerlerde o kocaman et
parçalarını nasıl pişiriyorlar ve eti nasıl o derece yumuşacık ve leziz hale
getiriyorlar diye hep merak etmişimdir.. Uzunca bir süreden sonra merak
etmekten vazgeçip evimde denemeye karar verdim J Yalnız baştan söylemeliyim ki
kolayca bu işin üstesinden gelmek istiyorsanız bir döküm tava edinmeniz
gerekli. Döküm tavanın özelliği yüksek derece ısıya dayanıklılığı, çabuk
ısınması, ısıyı iletmesi ve ısıyı uzun süre muhafaza etmesi.. Tüm bunlar ise
etin mühürlenmesi için gerekli. Mühürleme kelimesi hayatıma gireli çok olmuyor
ama uyguladıkça ne demek olduğunu daha iyi anlıyorsunuz. Etin içindeki asıl
lezzeti olan sıvısını etin içine hapsetme olayıdır aslında mühürleme.. Eti
mühürlemek için yüksek derecede bir ısıya ihtiyacımız var ve ne zaman ki eti
tavamıza attığımızda yüksek bir cıııızzzz sesi duyuyorsak o zaman doğru
yoldayız demektir. Bu arada etin her bir yüzeyini mühürlemeliyiz ki etin sıvısı
diğer taraftan dışarı çıkıp da eti kurutmasın.
Bu et yemeğinin püf noktalarından biri de marine
etmekten geçiyor bence. Ete lezzet katan bir olaydır marinasyon. Benim
uyguladığım marine yönteminde, kasaptan aldığım büyük parça bonfileyi taze
biberiye, taze fesleğen, taze kekik, bir miktar hardal, bir miktar zeytinyağı,
şarap ve tuzdan oluşan bir karışımda 4-5 saat beklettim. Ardından buzdolabından
çıkararak oda sıcaklığına gelmesini bekledim. Elimi üzerine getirdiğimde üç
saniyeden fazla tutamayacak hale geldiğimde tavaya marine ettiğim bonfileyi
koydum ve o sihirli sesi duydum J Etimiz büyük bir parça olduğundan altı kenarı
varmış gibi düşünerek her bir kenarını ikişer dakika dökme tavada mühürledim.
Sonra, parça halde sunum yapmak istediğim için büyük eti yaklaşık üçer
santimetrelik dilimlere ayırdım ve ortaya çıkan yeni yüzeylerini de tavada
mühürleyerek et yemeğimi hazırladım. Tabii sunum yaparken üzerine bir parça
tereyağı koymayı da unutmadım.
Aslında, bu yemeğimde rol çalan bir unsur vardı,
o da etin yanında garnitür olarak hazırladığım patates. Bunun için patatesleri
biraz haşladım ve ardından soyup yuvarlak dilimler halinde kestim. Bir paket
krema, taze biberiye, taze kekik, karabiber, kırmızı biber ve tuzdan oluşan bir
karışım hazırladım. Patates dilimlerimi bu karışıma buladım ve ardından bir
borcama dizdim. Üstüne de bu sosu boca ettim J Ardından, yarım su bardağı sütü
üzerinde gezdirdim ve fırına verdim. Piştikten sonra da üzerinde kaşar peyniri
rendeledim. Doğrusu yerken beni en çok mest eden kısmı içindeki biberiye
vurgusu oldu çünkü bu koku beni sanki Ege’ye götürdü…
Yozgat'tan selamlar. Yazılarınızı ilgiyle takip ediyorum.
YanıtlaSilMerhabaa, çok teşekkür ederiz :)
YanıtlaSilTakip etmeye devam edin, çok çeşitli yazılarımız sizi bekliyor..
Yozgat'a selamlar,
A.
Artvinden takip ediyorum hanımlar. Özellikle A. yı çok merak ediyorum. Keşke sizinle tanışabilsek!
YanıtlaSilMerhabalar,
YanıtlaSilYorumunuz için çok teşekkür ediyoruz, bizi takibe devam edin ;)
Güzel günler dileriz,