17 Şubat 2015 Salı

DUTSU MEYVELER (BERRIES)

Dutsu meyveler olarak bilinen çilek, yaban mersini, böğürtlen, ahududu ve frambuazı sevmeyen var mı aramızda? O her yanından canlılık akan sevimli ve lezzetli meyvelerin mutlu etmediği bir insan?




Bu meyveler güzel olmasına güzeller de, bazılarının doğalını tezgahlarda bulmak biraz zor oluyor. Örneğin marketlerde satılan böğürtleni bir kez denediyseniz muhtemelen bir daha alıp da yemezsiniz. Yaylalarda çalıların içinde yetişen o doğal böğürtleni, dağ çileğini bulmak da hepimize nasip olmuyor ne yazık ki. Bu anlamda Karadenizliler biraz daha şanslı, çünkü Karadeniz'in yüksek dağ ve yaylalarında bu meyvelerin yabani formlarını bulmak mümkün. Amasra'da kadınlar dağlardan topladıkları dağ çileği, böğürtlen, yaban mersini gibi meyvelerin reçellerini yapıp satıyorlar. Yolunuz düşerse deneyebilirsiniz. Küçük kavanozlar 5'er TL'den satılıyor.


Dutsu meyveler sadece ağzımızı tatlandırmak ya da gözümüzü gönlümüzü açmakla kalmıyor, aynı zamanda sağlığımıza da ciddi anlamda fayda sağlıyor.“Health Magazine”de yer alan bir habere göre dutsu meyve yemek kadınlarda kalp krizi geçirme riskini azaltıyormuş. Haberin içeriğini merak edenler için linki burada. A ve C vitaminleri, kalsiyum, lif ve antioksidan yönünden zengin olan bu meyveler, düşük kalorili olup  bazı kanser türlerine yakalanma riskini azaltmaktan tutun da hafıza gelişimine kadar türlü  faydalara sahip. Tüm bunların yanı sıra çileğin dişleri beyazlatma özelliği  olduğundan da bahsetmiş Health Magazine. Denemekten zarar gelmez.




Bu meyvelerin doğalını bulabiliyorsanız mutlaka alın ve tüketin. Direk yiyebileceğiniz gibi yoğurtla karıştırarak da tüketebilirsiniz. Lif oranı yüksek ve kan şekerini aniden arttırmayan bu meyveleri yiyerek ara öğün için de sağlıklı bir seçim yapmış olursunuz.

B.


*Görseller Pinterest'ten alınmıştır.


0 yorum:

Yorum Gönder