17 Ağustos 2015 Pazartesi

DOĞU ANADOLU’NUN GÜZELLİKLERİ: KEMALİYE YA DA ESKİ ADIYLA EĞİN

Genelde bilinmez Doğu’nun güzellikleri. Oysaki inanılmaz manzaralar, müthiş tarihi eserler ve doğa harikaları bekler gezginleri ülkemizin doğusunda. Tabii bu güzellikleri yabancı turistler Türk turistlerden daha çok biliyor orası ayrı.. İşte bunlardan biri de Erzincan ilimize bağlı Kemaliye ilçesi, eski adıyla Eğin. Eski isminin anlamı Ermenicede “pınar” anlamına geliyor. İsminin cennet bahçesi ve cennet gibi yer anlamına geldiği de söylenir. Eski dönemlerde önemli bir ticaret merkezi olsa da sonradan dışarı çok göç vermiş ve şimdilerde az bir nüfusla kültürünü yaşatmaya çalışan bir şehir olan Kemaliye’ye Elazığ üzerinden yaklaşık 4 saatte ulaştık.

Fırat nehrini takip eden dar, kıvrımlı ama bir o kadar güzel yollardan geçerek Kemaliye’ye ulaşıyorsunuz. Bu bölgede nehir bir v harfini andıran şekilde akıyor. İlk gözünüze takılan sivri bir tepenin üzerine kurulmuş olan ev oluyor. Ardından koyu yeşillik gözlerinizi kamaştırıyor ve evler dikkatinizi çekiyor. Burada evler aslında ahşaptan yapılma ancak doğanın ahşap yüzey üzerindeki tahribatını azaltmak amacıyla üzerine gri bir plaka ile kaplamışlar sonralardan.










Evlerin diğer bir özelliği ise kapı tokmakları. O kadar güzel ve çeşitli tokmakları var ki hepsi bir sanat eseri adeta.. Her kapıda iki tokmak bulunuyor çünkü küçük tokmak kadınlar için ve çıkan ses daha ince ve büyük tokmak erkekler için ve daha kalın bir ses çıkıyor. Böylece eski dönemlerde gelen misafirin kadın mı erkek mi olduğu anlaşılıyor ve ona göre kapı açılıyor.





Eğin’de Türkiye’nin ikinci büyük karanlık kanyonu bulunuyor ve bu kanyon üzerinde yılın belli dönemlerinde rafting vb. sporlar yapılıyor. Kanyonda her gün teknelerle ilerlemeniz de mümkün. Oldukça etkileyici bir deneyim olduğunu söyleyebilirim ve görmenizi tavsiye ederim.







Şehrin içi gürül gürül akan sularla dolu.. İnsanları da bir o kadar içten, doğal ve kültürlü.. Eğin’de görülmesi gereken yerlerden birisi de yol boyunca tabelalara asılı Eğin’e özgü manilerin yer aldığı Mani Yolu.. Yöreye özgü maniler çok anlamlı ve düşündürücü :)




Peki Eğin’de ne yenir? Eğin’e özgü bir tatlı olan lök tatlısını muhakkak denemelisiniz. Eskiden Lökhane denilen yerlerde yapılan tatlı geleneği hala sürdürülüyor. Ayrıca pestil dedikleri ekmekten de tatmalısınız bir sabah kahvaltısında çünkü o kadar güzel baharat içeren bir ekmek uzun zamandır yememiştim.




Şimdiden iyi gezmeler,

A.

0 yorum:

Yorum Gönder