19 Şubat 2015 Perşembe

VANYA DAYI

 


Anton ÇEHOV’un önemli eserlerinden biri olan “Vanya Dayı” birkaç sezondur Devlet Tiyatroları’nın Ankara’da gösterime koyduğu oyunlar arasında yer almasına rağmen ancak bu sezon izleme fırsatı bulabildim.

“1890’ların Rusya’sı. Çarlık çökmekte. Tarım, eğitim politikaları iflas etmiş. Yoksulluk,  salgınlar almış yürümüş. Doğa insafsızca, bilinçsizce tüketiliyor ve sanayi son kerte zayıf. Bu karanlık tabloda, oranı oldukça düşük olan aydınlar, yarı aydınlar tam bir aymazlık içinde küçük kişisel sorunlarıyla boğuşup, umutsuzluklarını sürdürüyorlar.
Küçük hikayede ve gerçekçi dramda bir ekol yaratan büyük usta Çehov, çiftlikte yaşayan bir ailenin güncel ve önemsiz olaylarla boğuşurken yaşadıkları bunalımları, içine düştükleri komik durumları yansıtarak özelden genele göndermeler yapıp, bu dönemin panoramasını çiziyor.”

Oyunla ilgili ilk söyleyeceğim, kalabalık ve güçlü bir oyuncu kadrosunun ilk dakikadan itibaren kendini hissettirdiği. Biraz ağır bir akışı olmakla birlikte seyirciyi içine almayı başaran, ikinci perde de hareketlenen ve etkileyici bir final ile perdeyi kapatan bir oyun.

Akün Sahnesi’nde izlediğim bu oyunu Ankaralılara gönül rahatlığı ile tavsiye ediyorum. Dahası oyunu izlemek isterseniz, rahat rahat plan yapacağınız bir süre var önünüzde, bir sonraki temsil 3 Mart Salı günü…

İyi seyirler :)

 G.



0 yorum:

Yorum Gönder