İtalyan mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden olan pizzanın kökenine dair
pek çok tez ortaya atılmıştır. Kimileri savaş zamanının zorlukları sebebi ile
keşfedildiğini, kimleri fırının ideal sıcaklığa erişip erişmediğini anlamak
için atılan bir parça hamurun, zaman içinde pizzaya evrildiğini, kimileri ise
önceleri düşük gelir düzeyine mensup insanların yiyeceği olarak ortaya çıkan
pizzanın, zaman içinde soyluların da ilgisini çekerek kitlelere yayıldığını
savunur.
Bense bugün tüm bu tezlerden bağımsız evde kolayca hazırlanabilecek ve
dışarıdan söyleyeceğinize göre kuşkusuz çok daha sağlıklı olacak bir pizza
tarifi vermek istiyorum J
Malzemelerimiz şöyle başlıyor; 2 bardak un, 1 adet kuru maya, 1 tatlı
kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı şeker. Bu malzemeler bir yoğurma kabının içinde
üzerine ılık su dökülerek karıştırılır, karıştırılan hamurun kıvamı; el ile
alınabilecek ölçüde, yarı sıvı-çok katı olmayan, kek hamurundan biraz daha katı
bir halde olmalıdır. (Gerekirse un ve su ilave edilebilir) Hazırlanan hamur bir
köşede dinlenmeye bırakılır. Bu arada hamurun üzerine sürülecek harç
hazırlıkları başlar; harcın malzemeleri; ketçap, süt ve kekiktir. Bir kase
içinde bu malzemeler karıştırılır.
Dinlenen hamur, yağlanmış bir tepsiye ince bir katman halinde sürülür ve
fırına verilir, hamur yaklaşık yarım saat turbo ayarda pişirilir. (Fırın
sıcaklığı, fırınına göre değişebilmekle birlikte ben 1600 C’yi
kullanıyorum.)
Hamur piştikten sonra hazırlanan harç malzemesi, hamurun tamamını kapatacak
şekilde sürülür. Tekrar fırına verilmeden önce, pizzanın üst malzemeleri hazırlanır.
Pizzanızda bulunmasını isteğiniz malzemeleri zevkinize göre çeşitlendirmek
mümkün tabi, benim malzemelerim şunlar; 100 gr salam, 100 gr sosis, 100 gr
sucuk, 10 adet siyah, 10 adet yeşil zeytin, 1 adet yeşil, 1 adet kırmızı biber.
Bu malzemeler küçük küçük doğranarak bir kabın içinde karıştırılır. Daha sonra
harcı sürülmüş olan hamurun üzerine serpiştirilir ve göz kararı rendelenmiş
kaşar eklenerek tekrar fırına verilir.
15 dakika sonra enfes pizzanız hazır.
Yok ben bu kadar uğraşamam derseniz, Ankara’daki en iyi pizzacılardan biri
olan Pizza Il-Forno’yu bir sonraki yazımda tanıtacağım. J
G.
0 yorum:
Yorum Gönder