19 Şubat 2015 Perşembe

EV YAPIMI PİZZA



İtalyan mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden olan pizzanın kökenine dair pek çok tez ortaya atılmıştır. Kimileri savaş zamanının zorlukları sebebi ile keşfedildiğini, kimleri fırının ideal sıcaklığa erişip erişmediğini anlamak için atılan bir parça hamurun, zaman içinde pizzaya evrildiğini, kimileri ise önceleri düşük gelir düzeyine mensup insanların yiyeceği olarak ortaya çıkan pizzanın, zaman içinde soyluların da ilgisini çekerek kitlelere yayıldığını savunur.

Bense bugün tüm bu tezlerden bağımsız evde kolayca hazırlanabilecek ve dışarıdan söyleyeceğinize göre kuşkusuz çok daha sağlıklı olacak bir pizza tarifi vermek istiyorum J

Malzemelerimiz şöyle başlıyor; 2 bardak un, 1 adet kuru maya, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı şeker. Bu malzemeler bir yoğurma kabının içinde üzerine ılık su dökülerek karıştırılır, karıştırılan hamurun kıvamı; el ile alınabilecek ölçüde, yarı sıvı-çok katı olmayan, kek hamurundan biraz daha katı bir halde olmalıdır. (Gerekirse un ve su ilave edilebilir) Hazırlanan hamur bir köşede dinlenmeye bırakılır. Bu arada hamurun üzerine sürülecek harç hazırlıkları başlar; harcın malzemeleri; ketçap, süt ve kekiktir. Bir kase içinde bu malzemeler karıştırılır.

Dinlenen hamur, yağlanmış bir tepsiye ince bir katman halinde sürülür ve fırına verilir, hamur yaklaşık yarım saat turbo ayarda pişirilir. (Fırın sıcaklığı, fırınına göre değişebilmekle birlikte ben 1600 C’yi kullanıyorum.)

Hamur piştikten sonra hazırlanan harç malzemesi, hamurun tamamını kapatacak şekilde sürülür. Tekrar fırına verilmeden önce, pizzanın üst malzemeleri hazırlanır. Pizzanızda bulunmasını isteğiniz malzemeleri zevkinize göre çeşitlendirmek mümkün tabi, benim malzemelerim şunlar; 100 gr salam, 100 gr sosis, 100 gr sucuk, 10 adet siyah, 10 adet yeşil zeytin, 1 adet yeşil, 1 adet kırmızı biber. Bu malzemeler küçük küçük doğranarak bir kabın içinde karıştırılır. Daha sonra harcı sürülmüş olan hamurun üzerine serpiştirilir ve göz kararı rendelenmiş kaşar eklenerek tekrar fırına verilir.

15 dakika sonra enfes pizzanız hazır.



 


Yok ben bu kadar uğraşamam derseniz, Ankara’daki en iyi pizzacılardan biri olan Pizza Il-Forno’yu bir sonraki yazımda tanıtacağım. J

 G.

0 yorum:

Yorum Gönder