Dutsu meyveler olarak
bilinen çilek, yaban mersini, böğürtlen, ahududu ve frambuazı sevmeyen var mı
aramızda? O her yanından canlılık akan sevimli ve lezzetli meyvelerin mutlu
etmediği bir insan?
Bu meyveler güzel olmasına güzeller de, bazılarının
doğalını tezgahlarda bulmak biraz zor oluyor. Örneğin marketlerde satılan böğürtleni
bir kez denediyseniz muhtemelen bir daha alıp da yemezsiniz. Yaylalarda çalıların
içinde yetişen o doğal böğürtleni, dağ çileğini bulmak da hepimize nasip
olmuyor ne yazık ki. Bu anlamda Karadenizliler biraz daha şanslı, çünkü
Karadeniz'in yüksek dağ ve yaylalarında bu meyvelerin yabani formlarını bulmak
mümkün. Amasra'da kadınlar dağlardan topladıkları dağ çileği, böğürtlen, yaban
mersini gibi meyvelerin reçellerini yapıp satıyorlar. Yolunuz düşerse
deneyebilirsiniz. Küçük kavanozlar 5'er TL'den satılıyor.
Dutsu meyveler sadece ağzımızı tatlandırmak ya
da gözümüzü gönlümüzü açmakla kalmıyor, aynı zamanda sağlığımıza da ciddi
anlamda fayda sağlıyor.“Health Magazine”de yer alan bir habere göre dutsu meyve
yemek kadınlarda kalp krizi geçirme riskini azaltıyormuş. Haberin içeriğini
merak edenler için linki burada.
A ve C vitaminleri, kalsiyum, lif ve antioksidan yönünden zengin olan bu
meyveler, düşük kalorili olup bazı
kanser türlerine yakalanma riskini azaltmaktan tutun da hafıza gelişimine kadar
türlü faydalara sahip. Tüm bunların yanı
sıra çileğin dişleri beyazlatma özelliği
olduğundan da bahsetmiş Health Magazine. Denemekten zarar gelmez.
Bu meyvelerin doğalını
bulabiliyorsanız mutlaka alın ve tüketin. Direk yiyebileceğiniz gibi yoğurtla
karıştırarak da tüketebilirsiniz. Lif oranı yüksek ve kan şekerini aniden
arttırmayan bu meyveleri yiyerek ara öğün için de sağlıklı bir seçim yapmış
olursunuz.
B.
*Görseller Pinterest'ten alınmıştır.
*Görseller Pinterest'ten alınmıştır.







0 yorum:
Yorum Gönder